De Grenskoerier 3 september 2008
MAARHEEZE - Van 1 november 1913 tot 15 mei 1938 beschikte Maarheeze over een stationnetje voor personenvervoer, zo berichtte Harry Vorst, voorzitter van de Stichting Station Maarheeze, ons in een e-mailtje. In februari 2004 begonnen hij en zijn medestanders de lobby om dit station te heropenen. Met succes! In 2007 zou het station er staan; dat zou 2008 worden.... helaas, nog steeds niet; 2009 dan misschien? En is iedereen nog wel zo blij met de komst van het station? Hoe zit het met de busverbindingen?
Trots zijn ze in elk geval op het feit dat ze het toch in relatief korte tijd voor elkaar hebben gekregen dat Maarheeze weer een station krijgt. ‘Aan alle voorwaarden is voldaan,’ aldus Harry Vorst. ‘We hebben de bedieningsgarantie van de NS (de toezegging dat de NS bepaalde treinen in Maarheeze zal laten stoppen), het bestemmingsplan is rond en, heel belangrijk, ook de financiën. In zijn geheel gaat het 4,5 miljoen kosten waaraan de gemeente een half miljoen bijdraagt.’
‘Pro Rail is nu aan zet,’ vult initiatiefnemer van het eerste uur Frits van der Wiel aan. ‘Zij zijn verantwoordelijk voor de bouw.’ Pro Rail, dat onder Rijkswaterstaat valt, is ‘een eiland binnen openbaar vervoer’ zo stelt Van der Wiel. ‘Wij zijn afhankelijk van hun planning.’ Op 22 september komt de stuurgroep, bestaande uit wethouder Frank Walkate, de Eindhovense wethouder Erik van Merrienboer, verantwoordelijk voor Openbaar Vervoer in het SRE, gedeputeerde Cora Steffens en vertegenwoordigers van NS en Pro Rail, weer bij elkaar. Beide heren verwachten dat er dan een definitieve planning komt.
‘Over de busverbinding willen wij niet in discussie,’ stelt Harry Vorst. ‘Dat staat voor ons los van de komst van het station. Verantwoordelijk voor de busdiensten is het SRE en dus de gemeenten. Met andere woorden, daarvoor moet je bij wethouder Walkate zijn.’ ‘Als er geen station zou komen dan is dat nog geen garantie voor een goede busverbinding,’ wil Frits van der Wiel toch nog wel kwijt. ‘Busverbindingen worden voortdurend gewijzigd. Met de komst van het station zal er dus wel het een en ander veranderen maar of dat per se slechter is. Zo komt er waarschijnlijk een rechtstreekse verbinding met Valkenswaard en misschien wel een lijntje naar Someren.’ Ook het feit dat het nieuwe station buiten het dorp komt te liggen en dus voor veel mensen moeilijk te bereiken zal zijn, zien beide heren niet als een groot probleem. ‘Eerst moet het station er komen. Daarna moeten er voor heel veel dingen oplossingen gevonden worden. Denk maar eens aan de infra-structuur, het buurtbusje, de veiligheidsmaatregelen en natuurlijk ook het vervoer van bijvoorbeeld Marishof naar het station. Die oplossingen komen er wel. Daar zijn wij van overtuigd.’
Ook wethouder Walkate is ten aanzien van het busvervoer vol goede moed: ‘Er zal een prima busverbinding komen, waarschijnlijk beter dan nu. Misschien moet men via andere routes naar Eindhoven maar daar staat tegenover dat je dan ook meer dorpen kunt bereiken.’ Veel meer wil de wethouder er op dit moment niet over kwijt. Op 15 september, zo stelt hij, zal hij in de beleidscommissie uitvoerig terugkomen op deze zaak en op 22 september heeft hij overleg met de stuurgroep. Daarna komt de wethouder naar buiten met definitieve antwoorden. De Grenskoerier houdt u hiervan de komende tijd op de hoogte.
Eindhovens Dagblad 9 juli 2008
LEENDE - Buslijn 173 tussen Leende en Eindhoven Centraal Station verdwijnt zodra de Nederlandse Spoorwegen (NS) het nieuwe station Maarheeze in gebruik nemen. Dat gebeurt volgens een woordvoerder van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) in 2010.
De Dorpsraad Leende is teleurgesteld over de nu definitieve beslissing van het SRE, verantwoordelijk voor het busvervoer in de streek. Het SRE komt met de beslissing tegemoet aan een eis van NS. De spoorwegmaatschappij wil een nieuw station openen in Maarheeze, maar stelt als voorwaarde dat een bus dertig minuten langer over dezelfde route (Maarheeze-Eindhoven) doet.
"In het belang van de streek hebben we ingestemd", zegt een SRE-woordvoerder. "Het station in Maarheeze is een flinke verbetering voor reizigers uit de gemeente Cranendonck."
Volgens voorzitter André Verhees van de Dorpsraad Leende worden de circa driehonderd reizigers uit Leende de dupe van deze overeenkomst. Nu rijden om het halfuur bussen tussen Leende en Eindhoven. Verhees: "De race is wat ons betreft nog niet gelopen. We houden in september een enquête. Wanneer er draagvlak voor is, gaan we over tot actie. We hebben nog even, want het station gaat over twee jaar open."
De gemeente Heeze-Leende steunt de dorpsraad in haar strijd voor het behoud van de directe verbinding met Eindhoven.
Buslijn 173 wordt in het SRE-plan verdeeld in drie verbindingen: Maarheeze-Weert, Maarheeze- Leende-Heeze en Maarheeze-Valkenswaard. Volgens de SRE-zegsman gaan Leendenaren erop vooruit. "De reis naar Eindhoven duurt nu 29 minuten. Straks, met de bus naar Heeze en vervolgens met de trein van Heeze naar Eindhoven, nog maar 22 minuten."
Volgens de Dorpsraad Leende is dat een verslechtering. "Reizigers uit Leende zijn duurder uit als ze zowel een bus- als een treinkaartje moeten kopen", zegt voorzitter Verhees. " Bovendien moeten ze straks in Eindhoven van het centraal station vaak nog naar elders in de stad."
Omdat veel scholieren uit Leende met lijn 173 naar school gaan in Eindhoven, rijdt vanaf 2010 's ochtends en 's middags twee keer een scholierenbus tussen het dorp en Eindhoven-Zuid heen en weer.
Daarover is de dorpsraad ook niet te spreken. Verhees: " Die bus rijdt tot Eindhoven-Zuid. Dat is mooi voor leerlingen van het Pleincollege Sint Joris, maar er gaan ook kinderen naar het Van Maerlant. En die zijn straks de dupe."
Eindhovens Dagblad 25 januari 2008
MAARHEEZE - Duizend treinreizigers per dag is voor station Maarheeze waarschijnlijk niet haalbaar.
Spoorbeheerder ProRail komt tot die conclusie. Duizend instappers zijn nodig om aanspraak te maken op geld van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Toch geeft het rijk 1,25 miljoen. Dat geldt komt uit de pot van Fileproof-gelden. De gemeente zelf draagt een half miljoen bij. Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven geeft één miljoen en de provincie draagt ongeveer 2 miljoen euro bij.
4,6 miljoen lijkt veel geld voor een simpel station, waarbij twee perrons langs het spoor worden geplaatst. Op de kop van de perrons komt een gelijkvloerse overweg over het spoor. Volgens verantwoordelijk wethouder Walkate zijn met name de specifieke veiligheidsvoorzieningen voor die overweg in verband met aankomende en optrekkende treinen kostbaar.
De wethouder verwacht dat er meer mensen dan verwacht gebruik zullen maken van het station. "Het station is ook aantrekkelijk voor Belgen die net over de grens in Hamont wonen. Nu gaan veel mensen via Budel naar Eindhoven. Zij kunnen straks ook de trein pakken."
Walkate hoopt dat het station aantrekklijk is vanwege de 175 gratis parkeerplekken. In een kwartier met de trein naar de binnensteden van Eindhovenen Weert is dan goedkoop en aantrekkelijk, gezien de parkeertarieven in die steden.
Eindhovens Dagblad 19 januari 2008
LEENDE - Leende moet een rechtstreekse busverbinding met het Centraal Station van Eindhoven houden.
De dorpsraad en de gemeente Heeze-Leende gaan zich daarvoor inzetten. Met de opening van het nieuwe NS-station in Maarheeze, begin 2009, vervallen de lijndiensten 173 en 176 van Weert naar Eindhoven Centraal Station en van Budel naar Eindhoven Centraal Station. Daarvoor in de plaats komen een buslijn van Weert via Budel naar station Maarheeze, een buslijn van station Maarheeze via Soerendonk, Leenderstrijp en Leende naar station Heeze en een buslijn van station Maarheeze via Leende naar Valkenswaard. De rechtstreekse verbinding van Leende met Eindhoven Centraal Station dreigt te worden beperkt tot een spitsdienst.
De Dorpsraad Leende heeft dit probleem aangekaart bij de gemeente Heeze-Leende en bij het SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven).
"Een directe lijndienst met Eindhoven is voor veel Leendenaren van het allergrootste belang", zegt een woordvoerder van de dorpsraad. In overleg met wethouder J. van Bree en met Th. Dijk van het SRE is besloten alles in het werk te stellen om een rechtstreekse lijndienst met Eindhoven te houden. Mogelijk gaat Leende er zelfs wat op vooruit, meent de dorpsraad. De raad ziet ook graag dat de vroegere busverbinding van Leende naar Valkenswaard wordt hersteld.
Eindhovens Dagblad 15 januari 2008
CRANENDONCK - De gemeenteraad van Cranendonck gaat eind van de maand een half miljoen euro vrijgeven voor de realisatie van Station Maarheeze.
Dat bleek gisteren tijdens de vergadering van de beleidscommissie, waar geen enkele discussie gevoerd werd over het bedrag.
Het station moet er komen en liefst zo snel mogelijk, vinden de commissieleden. Het station gaat 4,6 miljoen euro kosten. De rest van het bedrag wordt opgehoest door het ministerie van Verkeer en waterstaat, de provincie en het SRE. Volgens wethouder F. Walkate (VVD, verkeer) stappen de eerste reizigers uiterlijk in juni 2009 op in Maarheeze. "Maar wellicht eerder, misschien al in januari of maart. Station Maarheeze staat in ieder geval opgenomen in de dienstregeling van de NS voor 2009." Hij vertelde druk bezig te zijn met aankoop van grond. Dat is nog niet gebeurd, maar Walkate heeft goede hoop de onderhandelingen binnenkort te kunnen afronden. Bij het station komen 75 permanente parkeerplaatsen. In verband met de werkzaamheden aan de A2, komen er nog honderd tijdelijke parkeerplaatsen bij. Als blijkt dat die later toch nodig zijn, worden ook die parkeerplaatsen permanent, anders worden ze afgebroken.
Walkate gaat wel nog onderzoeken of er een oplossing kan komen voor het busvervoer naar Eindhoven. De NS heeft afgedwongen dat er geen directe busverbinding met Eindhoven kan zijn, als het station geopend is. "Dat is vervelend voor de scholieren die in Eindhoven-zuid naar de middelbare school gaan. Het is natuurlijk onzin om die eerst met de trein naar het station te laten gaan, waar ze moeten overstappen op een bus naar school." Hij gaat bekijken of er wellicht een mogelijkheid is om voor deze doelgroep een snelbus in de ochtendspits te laten rijden. Al in maart 2008 wordt de spoorwegovergang aan de Driebos verbreed. Er komt een van de rijweg gescheiden fietspad.
Start bouw station Maarheeze binnenkort bekend
MAARHEEZE - Van 1 november 1913 tot 15 mei 1938 beschikte Maarheeze over een stationnetje voor personenvervoer, zo berichtte Harry Vorst, voorzitter van de Stichting Station Maarheeze, ons in een e-mailtje. In februari 2004 begonnen hij en zijn medestanders de lobby om dit station te heropenen. Met succes! In 2007 zou het station er staan; dat zou 2008 worden.... helaas, nog steeds niet; 2009 dan misschien? En is iedereen nog wel zo blij met de komst van het station? Hoe zit het met de busverbindingen?
Trots zijn ze in elk geval op het feit dat ze het toch in relatief korte tijd voor elkaar hebben gekregen dat Maarheeze weer een station krijgt. ‘Aan alle voorwaarden is voldaan,’ aldus Harry Vorst. ‘We hebben de bedieningsgarantie van de NS (de toezegging dat de NS bepaalde treinen in Maarheeze zal laten stoppen), het bestemmingsplan is rond en, heel belangrijk, ook de financiën. In zijn geheel gaat het 4,5 miljoen kosten waaraan de gemeente een half miljoen bijdraagt.’
‘Pro Rail is nu aan zet,’ vult initiatiefnemer van het eerste uur Frits van der Wiel aan. ‘Zij zijn verantwoordelijk voor de bouw.’ Pro Rail, dat onder Rijkswaterstaat valt, is ‘een eiland binnen openbaar vervoer’ zo stelt Van der Wiel. ‘Wij zijn afhankelijk van hun planning.’ Op 22 september komt de stuurgroep, bestaande uit wethouder Frank Walkate, de Eindhovense wethouder Erik van Merrienboer, verantwoordelijk voor Openbaar Vervoer in het SRE, gedeputeerde Cora Steffens en vertegenwoordigers van NS en Pro Rail, weer bij elkaar. Beide heren verwachten dat er dan een definitieve planning komt.
‘Over de busverbinding willen wij niet in discussie,’ stelt Harry Vorst. ‘Dat staat voor ons los van de komst van het station. Verantwoordelijk voor de busdiensten is het SRE en dus de gemeenten. Met andere woorden, daarvoor moet je bij wethouder Walkate zijn.’ ‘Als er geen station zou komen dan is dat nog geen garantie voor een goede busverbinding,’ wil Frits van der Wiel toch nog wel kwijt. ‘Busverbindingen worden voortdurend gewijzigd. Met de komst van het station zal er dus wel het een en ander veranderen maar of dat per se slechter is. Zo komt er waarschijnlijk een rechtstreekse verbinding met Valkenswaard en misschien wel een lijntje naar Someren.’ Ook het feit dat het nieuwe station buiten het dorp komt te liggen en dus voor veel mensen moeilijk te bereiken zal zijn, zien beide heren niet als een groot probleem. ‘Eerst moet het station er komen. Daarna moeten er voor heel veel dingen oplossingen gevonden worden. Denk maar eens aan de infra-structuur, het buurtbusje, de veiligheidsmaatregelen en natuurlijk ook het vervoer van bijvoorbeeld Marishof naar het station. Die oplossingen komen er wel. Daar zijn wij van overtuigd.’
Ook wethouder Walkate is ten aanzien van het busvervoer vol goede moed: ‘Er zal een prima busverbinding komen, waarschijnlijk beter dan nu. Misschien moet men via andere routes naar Eindhoven maar daar staat tegenover dat je dan ook meer dorpen kunt bereiken.’ Veel meer wil de wethouder er op dit moment niet over kwijt. Op 15 september, zo stelt hij, zal hij in de beleidscommissie uitvoerig terugkomen op deze zaak en op 22 september heeft hij overleg met de stuurgroep. Daarna komt de wethouder naar buiten met definitieve antwoorden. De Grenskoerier houdt u hiervan de komende tijd op de hoogte.
Eindhovens Dagblad 9 juli 2008
Busverbinding Weert-Eindhoven verdwijnt
LEENDE - Buslijn 173 tussen Leende en Eindhoven Centraal Station verdwijnt zodra de Nederlandse Spoorwegen (NS) het nieuwe station Maarheeze in gebruik nemen. Dat gebeurt volgens een woordvoerder van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) in 2010.
De Dorpsraad Leende is teleurgesteld over de nu definitieve beslissing van het SRE, verantwoordelijk voor het busvervoer in de streek. Het SRE komt met de beslissing tegemoet aan een eis van NS. De spoorwegmaatschappij wil een nieuw station openen in Maarheeze, maar stelt als voorwaarde dat een bus dertig minuten langer over dezelfde route (Maarheeze-Eindhoven) doet.
"In het belang van de streek hebben we ingestemd", zegt een SRE-woordvoerder. "Het station in Maarheeze is een flinke verbetering voor reizigers uit de gemeente Cranendonck."
Volgens voorzitter André Verhees van de Dorpsraad Leende worden de circa driehonderd reizigers uit Leende de dupe van deze overeenkomst. Nu rijden om het halfuur bussen tussen Leende en Eindhoven. Verhees: "De race is wat ons betreft nog niet gelopen. We houden in september een enquête. Wanneer er draagvlak voor is, gaan we over tot actie. We hebben nog even, want het station gaat over twee jaar open."
De gemeente Heeze-Leende steunt de dorpsraad in haar strijd voor het behoud van de directe verbinding met Eindhoven.
Buslijn 173 wordt in het SRE-plan verdeeld in drie verbindingen: Maarheeze-Weert, Maarheeze- Leende-Heeze en Maarheeze-Valkenswaard. Volgens de SRE-zegsman gaan Leendenaren erop vooruit. "De reis naar Eindhoven duurt nu 29 minuten. Straks, met de bus naar Heeze en vervolgens met de trein van Heeze naar Eindhoven, nog maar 22 minuten."
Volgens de Dorpsraad Leende is dat een verslechtering. "Reizigers uit Leende zijn duurder uit als ze zowel een bus- als een treinkaartje moeten kopen", zegt voorzitter Verhees. " Bovendien moeten ze straks in Eindhoven van het centraal station vaak nog naar elders in de stad."
Omdat veel scholieren uit Leende met lijn 173 naar school gaan in Eindhoven, rijdt vanaf 2010 's ochtends en 's middags twee keer een scholierenbus tussen het dorp en Eindhoven-Zuid heen en weer.
Daarover is de dorpsraad ook niet te spreken. Verhees: " Die bus rijdt tot Eindhoven-Zuid. Dat is mooi voor leerlingen van het Pleincollege Sint Joris, maar er gaan ook kinderen naar het Van Maerlant. En die zijn straks de dupe."
Eindhovens Dagblad 25 januari 2008
Rijk geeft 1,25 miljoen voor station Maarheeze
MAARHEEZE - Duizend treinreizigers per dag is voor station Maarheeze waarschijnlijk niet haalbaar.
Spoorbeheerder ProRail komt tot die conclusie. Duizend instappers zijn nodig om aanspraak te maken op geld van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Toch geeft het rijk 1,25 miljoen. Dat geldt komt uit de pot van Fileproof-gelden. De gemeente zelf draagt een half miljoen bij. Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven geeft één miljoen en de provincie draagt ongeveer 2 miljoen euro bij.
4,6 miljoen lijkt veel geld voor een simpel station, waarbij twee perrons langs het spoor worden geplaatst. Op de kop van de perrons komt een gelijkvloerse overweg over het spoor. Volgens verantwoordelijk wethouder Walkate zijn met name de specifieke veiligheidsvoorzieningen voor die overweg in verband met aankomende en optrekkende treinen kostbaar.
De wethouder verwacht dat er meer mensen dan verwacht gebruik zullen maken van het station. "Het station is ook aantrekkelijk voor Belgen die net over de grens in Hamont wonen. Nu gaan veel mensen via Budel naar Eindhoven. Zij kunnen straks ook de trein pakken."
Walkate hoopt dat het station aantrekklijk is vanwege de 175 gratis parkeerplekken. In een kwartier met de trein naar de binnensteden van Eindhovenen Weert is dan goedkoop en aantrekkelijk, gezien de parkeertarieven in die steden.
Eindhovens Dagblad 19 januari 2008
'Busverbinding Eindhoven moet blijven'
LEENDE - Leende moet een rechtstreekse busverbinding met het Centraal Station van Eindhoven houden.
De dorpsraad en de gemeente Heeze-Leende gaan zich daarvoor inzetten. Met de opening van het nieuwe NS-station in Maarheeze, begin 2009, vervallen de lijndiensten 173 en 176 van Weert naar Eindhoven Centraal Station en van Budel naar Eindhoven Centraal Station. Daarvoor in de plaats komen een buslijn van Weert via Budel naar station Maarheeze, een buslijn van station Maarheeze via Soerendonk, Leenderstrijp en Leende naar station Heeze en een buslijn van station Maarheeze via Leende naar Valkenswaard. De rechtstreekse verbinding van Leende met Eindhoven Centraal Station dreigt te worden beperkt tot een spitsdienst.
De Dorpsraad Leende heeft dit probleem aangekaart bij de gemeente Heeze-Leende en bij het SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven).
"Een directe lijndienst met Eindhoven is voor veel Leendenaren van het allergrootste belang", zegt een woordvoerder van de dorpsraad. In overleg met wethouder J. van Bree en met Th. Dijk van het SRE is besloten alles in het werk te stellen om een rechtstreekse lijndienst met Eindhoven te houden. Mogelijk gaat Leende er zelfs wat op vooruit, meent de dorpsraad. De raad ziet ook graag dat de vroegere busverbinding van Leende naar Valkenswaard wordt hersteld.
Eindhovens Dagblad 15 januari 2008
Half miljoen voor station Maarheeze
CRANENDONCK - De gemeenteraad van Cranendonck gaat eind van de maand een half miljoen euro vrijgeven voor de realisatie van Station Maarheeze.
Dat bleek gisteren tijdens de vergadering van de beleidscommissie, waar geen enkele discussie gevoerd werd over het bedrag.
Het station moet er komen en liefst zo snel mogelijk, vinden de commissieleden. Het station gaat 4,6 miljoen euro kosten. De rest van het bedrag wordt opgehoest door het ministerie van Verkeer en waterstaat, de provincie en het SRE. Volgens wethouder F. Walkate (VVD, verkeer) stappen de eerste reizigers uiterlijk in juni 2009 op in Maarheeze. "Maar wellicht eerder, misschien al in januari of maart. Station Maarheeze staat in ieder geval opgenomen in de dienstregeling van de NS voor 2009." Hij vertelde druk bezig te zijn met aankoop van grond. Dat is nog niet gebeurd, maar Walkate heeft goede hoop de onderhandelingen binnenkort te kunnen afronden. Bij het station komen 75 permanente parkeerplaatsen. In verband met de werkzaamheden aan de A2, komen er nog honderd tijdelijke parkeerplaatsen bij. Als blijkt dat die later toch nodig zijn, worden ook die parkeerplaatsen permanent, anders worden ze afgebroken.
Walkate gaat wel nog onderzoeken of er een oplossing kan komen voor het busvervoer naar Eindhoven. De NS heeft afgedwongen dat er geen directe busverbinding met Eindhoven kan zijn, als het station geopend is. "Dat is vervelend voor de scholieren die in Eindhoven-zuid naar de middelbare school gaan. Het is natuurlijk onzin om die eerst met de trein naar het station te laten gaan, waar ze moeten overstappen op een bus naar school." Hij gaat bekijken of er wellicht een mogelijkheid is om voor deze doelgroep een snelbus in de ochtendspits te laten rijden. Al in maart 2008 wordt de spoorwegovergang aan de Driebos verbreed. Er komt een van de rijweg gescheiden fietspad.